A tetovált lány következő kötete körüli mizéria folytatódik. A média csüng a sztorin, újabb és újabb információ-morzsák látnak napvilágot a család és az egykori barátnő nyilatkozatháborújában. Most az író apja és öccse állt elő egy újabb hírrel. Állításuk szerint már csak pár napnyi munka hiányzott a Millenium-sorozat újabb kötetének befejezéséhez, mikor írójuk, az 50 éves Stieg Larsson szívrohamban meghalt. Azonban amit a következő, negyedik résznek hittünk, az tulajdonképpen az ötödik, mivel Larsson írás közben ugrott egyet a történetben. Mindezt múlt vasárnap mondták el egy amerikai tévéshownak adott interjúban. Az apa azt is hozzátette, pár másodpercig a kezében fogta az iratot. "Tíz nappal a halála előtt kaptam Stiegtől egy e-mailt, amiben azt írta, a következő regény majdnem kész" - mesélte el Larsson öccse a műsorban. Ennek ellenére úgy néz ki, sohasem fogjuk olvasni a folytatást: a család és Larsson régi barátnője ugyanis képtelen dűlőre jutni.

Eva Gabrielsson 32 évig élt együtt az újságíró Larssonnal, ám mivel nem házasodtak össze, végrendelet hiányában a svéd jog szerint minden a vérrokonokra száll. Így a 20 millió dollárosra becsült Millenium-birodalom - vagyis a rekordeladásokból és a filmjogokból származó bevétel - mind az író édesapját és öccsét illeti. A barátnőt állítása szerint nem a pénz érdekli, ő a könyvek feletti ellenőrzés jogához ragaszkodik, hogy annál a kiadónál és úgy jelenjenek meg a könyvek, ahogy azt szerinte Larsson akarta volna.

Patthelyzet állt elő: Eva Gabrielsson visszautasította a család 2,5 millió dolláros ajánlatát, és makacsul őrzi a folytatást. Ő korábban azt nyilatkozta, 200 oldal készült el a következő könyvből. Bár Eva nem elégedett a fordításokkal (főleg az első könyv címváltoztatása ellen kelt ki többször), és szerinte a könyvekben több szereplő nevét írták át, de amiért a legjobban neheztel a családra, az mohóságuk. "Bárkinek eladják a jogokat, ha jó árat kínálnak. Nem tisztelik sem a tartalmat, sem a befektetett munkát és gondolatokat, amelyek nemcsak Stieghez, hanem hozzám is tartoznak" - magyarázta.

Legutoljára úgy vélekedett, akkor lenne legnagyobb esélye a kiadásokat felügyelni, ha bizonyítaná, hogy ő is társszerzője volt a könyveknek. Bár korábban Eva azt állította, hogy ő csak korrektúrázott, egy későbbi interjúban már úgy fogalmazott: "Nehéz eldönteni, hol van Stieg és hol vagyok én a szövegben." A svéd közvélemény őt támogatja, egy adománygyűjtő oldalt is létrehoztak számára. A hírek szerint könyvet ír, amiben elmondja az ő verzióját.

A titokzatos folytatásról még annyit lehet tudni, hogy Észak-Kanada egy távoli, elhagyatott részén játszódik. Ezt Stieg Larsson halála előtt egy hónappal egy barátjának, John-Henri Holmbergnek írta meg e-mailben. Holmberg úgy tudja, a 440 oldalnyira tervezett regényből 320 oldal készült el. A család mostani bejelentése után csak sejteni lehet, hogy az a könyv játszódik Kanadában, amelynek egy része (200, 320 oldal vagy majdnem az egész - a különböző források szerint) már készen van.

De felesleges is spekulálni, hogy miről szólhat vagy hány oldalas is lehet a regény, hiszen a család a mostani interjúban kijelentette, ha sikerülne is megszerezniük a szöveget, akkor sem adnák ki. Indoklást nem fűztek ehhez, mint ahogy azt sem részletezték, miért gondolják, hogy a laptopon lévő folytatás nem a negyedik, hanem az ötödik könyv.

Eva Gabrielsson korábban elejtette, hogy képes lenne befejezni a félbemaradt regényt, de mivel annyiszor elmondta, hogy amíg rajta múlik, nem fog megjelenni a könyv, hogy nehéz abban reménykedni, hogy ő mozdítaná ki a holtpontról a folytatás ügyét. Főleg, amíg nem születik megegyezés a családdal - márpedig június óta nincsenek tárgyalások. A felek egymásnak ellentmondó dolgokat nyilatkoznak, és nehéz átlátni, valójában hol húzódnak a frontvonalak, és a konfliktusban mennyire nyom latban a bankszámla-egyenleg.

Stieg Larsson Millenium-trilógiája az elmúlt évek legnagyobb könyvsikere volt, 44 nyelvre fordították le, és világszerte 27 millió ember olvasta. A regényekből svéd film is készült, Daniel Craig főszereplésével most dolgoznak az amerikai remake-en.