November 16-án, kedden kerül a boltok polcaira Barack Obama amerikai elnök Of Thee I Sing, A Letter To My Daughters (Rólad énekelek, Levél lányaimnak ) című gyerekkönyve, amelyben 13 kiemelkedő jelentőségű és példamutató amerikait mutat be lányainak, többek közt George Washingtont, az Egyesült Államok első elnökét, Jackie Robinson fekete baseball-legendát, Ülő Bika sziú sámánt, Billie Holiday dzsesszénekesnőt, Martin Luther King fekete szabadságjogi harcost és Georgia O'Keeffe festőnőt. Lapozz bele!

"Ülő Bika egy sziú orvosságos ember volt, aki tört szíveket és tört reményeket gyógyított. Természetes, hogy különbözők vagyunk - mondta. A békéért nem kell a sasoknak varjakká válniuk. De aztán börtönbe zárták. Lelke szabadon szárnyalt a síkság fölött, és bölcsessége megérintette az utána jövő nemzedékeket" - szól például a sziú indiánról szóló rész. A könyv azzal a kérdéssel kezdődik: "Mondtam mostanában, milyen csodálatosak vagytok?", és minden oldalpáron megismétlődik egy hasonló kérdés, amely láthatóan a gyerekek önbizalmát és nemzeti büszkeségét van hivatva erősíteni (például: "Mondtam, hogy egy családhoz tartoztok?", itt belekukkanthatsz a könyvbe)

A kötet 40 oldalas, 18 dollárba kerül, három éves kortól ajánlják, az illusztrációkat pedig a díjnyertes Loren Long készítette. A könyv borítóján látható rajzon Obama két kislánya, Malia és Sasha ugrándozik Bo kutyával egy napsütéses zöld mezőn.

Az elnök még 2008-ban - Illinois állam frissen megválasztott szenátoraként - írta meg a kötetet. Az eredeti tervek szerint egy képeskönyv lett volna Obama gyerekkoráról, "egy vézna kölyökről nagy fülekkel és vicces névvel", de aztán változott a koncepció. Az amerikai kiadó arra számít, Obama könyvéből bestseller lesz, ezért rögtön félmillió példányban nyomták ki. A bevételek egy, a háborús sérültek és hősi halottak gyermekeit segítő jótékonysági alapítványhoz fognak befolyni.

Barack Obama eddig két könyvet jelentetett meg, mind a Dreams From My Father (Álmok apámtól) című memoár, mind az The Audacity of Hope (Vakmerő remények) című könyv bestseller lett. Obama még egy negyedik könyv megírását vállalta a kiadóval kötött szerződésben, ezt valószínűleg elnöksége lejárta után fogják publikálni.

A most megjelent könyv címét adó Of Thee I Sing kifejezés a My Country, 'Tis of Thee címen elhíresült amerikai hazafias dal egyik sorában szerepel (és még egy Gershwin-musical címe is), ahol az Amerikai Egyesült Államokra utal. Obama nem az első amerikai elnök, aki gyerekkönyvet ír: Theodore Roosevelt kamaszoknak írta a Hero Tales from American History (Hősies mesék az amerikai történelemből) című könyvét, Jimmy Carter The Little Baby Snoogle-Fleejer címmel írt könyvet. 

Korábban: Gyerekkönyvet ír Obama